23 Φεβρουαρίου, 2024

Ανάπτυξη Back-end

Εισαγωγή στην Ανάπτυξη Ιστού από την πλευρά του διακομιστή (server): Κατανόηση των Βασικών

Καλύψαμε την πλευρά του διακομιστή και πώς διαφέρει από την ανάπτυξη ιστού από την πλευρά του πελάτη.

servers

Η ανάπτυξη ιστού από την πλευρά του διακομιστή είναι η διαδικασία δημιουργίας διαδικτυακών εφαρμογών που εκτελούνται σε διακομιστή ιστού και δημιουργούν δυναμικό περιεχόμενο για το πρόγραμμα περιήγησης ιστού του πελάτη. Σε αυτήν την ανάρτηση, θα καλύψουμε τα βασικά της ανάπτυξης ιστού από την πλευρά του διακομιστή και πώς διαφέρει από την ανάπτυξη ιστού από την πλευρά του πελάτη.

Η ανάπτυξη ιστού από την πλευρά του διακομιστή συνήθως περιλαμβάνει έναν συνδυασμό γλωσσών προγραμματισμού, όπως PHP, Python, Ruby, Java ή .NET. Αυτές οι γλώσσες χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία δυναμικών ιστοσελίδων, την εκτέλεση επεξεργασίας δεδομένων φόρμας από την πλευρά του διακομιστή και την αλληλεπίδραση με βάσεις δεδομένων.

Ακολουθεί ένα παράδειγμα απλού σεναρίου PHP που λαμβάνει δεδομένα φόρμας από το πρόγραμμα περιήγησης ιστού του πελάτη, εκτελεί επικύρωση από την πλευρά του διακομιστή και εμφανίζει τα αποτελέσματα:

<?php
 $name = $_POST['name'];
 $email = $_POST['email'];

 if (empty($name)) {
  echo "Please enter your name.";
 } else if (empty($email)) {
  echo "Please enter your email address.";
 } else {
  echo "Thank you, " . $name . ". We will contact you at " . $email . ".";
 }
?>

Σε αυτό το σενάριο, η μεταβλητή $_POST χρησιμοποιείται για τη λήψη δεδομένων φόρμας από το πρόγραμμα περιήγησης ιστού του πελάτη. Η συνάρτηση empty() χρησιμοποιείται για την εκτέλεση επικύρωσης από την πλευρά του διακομιστή και η δήλωση echo χρησιμοποιείται για την εμφάνιση των αποτελεσμάτων.

Η ανάπτυξη ιστού από την πλευρά του διακομιστή απαιτεί από έναν διακομιστή ιστού να εκτελεί τον κώδικα και να δημιουργεί δυναμικό περιεχόμενο για το πρόγραμμα περιήγησης ιστού του πελάτη. Οι Apache, Nginx και IIS είναι δημοφιλείς διακομιστές ιστού που χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη ιστού από την πλευρά του διακομιστή.

Η ανάπτυξη ιστού από την πλευρά του διακομιστή προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με την ανάπτυξη ιστού από την πλευρά του πελάτη, όπως βελτιωμένη ασφάλεια, επεκτασιμότητα και καλύτερη απόδοση. Στην επόμενη ανάρτηση, θα διερευνήσουμε πώς να χρησιμοποιήσουμε την ανάπτυξη ιστού από την πλευρά του διακομιστή για να αλληλεπιδράσουμε με βάσεις δεδομένων.

Αφήστε το σχόλιο σας